29 april 2024
Data & Informatie

IT en Informatiemanagement: het verschil uitgelegd

IT en Informatiemanagement: het verschil uitgelegd

In de wereld van bits en bytes kan het soms voelen alsof we verdwalen in een doolhof van termen. Twee van die termen die vaak door elkaar worden gehaald maar toch verschillende betekenissen hebben, zijn Informatietechnologie (IT) en Informatiemanagement. Laten we deze verwarring voor eens en altijd ophelderen.
 
Informatietechnologie, beter bekend als IT, omvat alle hardware, software en infrastructuur die nodig zijn voor het beheren en verwerken van informatie. Dit omvat computers, netwerken, servers, databases, softwaretoepassingen en meer. Kortom, IT richt zich op de technische aspecten van het opslaan, verzenden en beheren van gegevens.
 
Informatiemanagement richt zich daarentegen op het strategisch beheren, organiseren en benutten van informatiebronnen binnen een organisatie. Het omvat processen, beleid, normen en richtlijnen om ervoor te zorgen dat informatie effectief wordt gebruikt om zakelijke doelstellingen te ondersteunen. Dit gaat verder dan alleen technologie en omvat ook aspecten zoals gegevenskwaliteit, informatiebeveiliging en compliance.

"Een valkuil die vaak voorkomt, is dat Informatiemanagement 'over de schutting wordt gegooid' bij de IT-afdeling"

Niet hetzelfde

Het belangrijkste verschil tussen IT en Informatiemanagement ligt in hun focus. IT richt zich op de technische infrastructuur en het beheer van hardware en software, terwijl Informatiemanagement zich richt op het strategisch gebruik van informatie om waarde toe te voegen aan de organisatie. Met andere woorden, IT gaat over het “hoe” van het beheren van informatie, terwijl Informatiemanagement gaat over het “waarom” en “wat” van het gebruik van informatie.

Een valkuil die vaak voorkomt, is dat Informatiemanagement ‘over de schutting wordt gegooid’ en er wordt gedaan alsof het een probleem of vraagstuk is van de IT-afdeling. In werkelijkheid is het veel meer dan dat. Het gaat om het maken van strategische beslissingen over hoe informatie wordt beheerd en benut, en dit vereist betrokkenheid en samenwerking van alle afdelingen binnen een organisatie. Tot op het hoogste niveau.
 

Hoe werken ze samen?

Hoewel IT en Informatiemanagement verschillende focusgebieden hebben, werken ze nauw samen om de informatiebehoeften van een organisatie te vervullen. IT levert de technologische infrastructuur en ondersteuning die nodig is voor Informatiemanagement-initiatieven, terwijl Informatiemanagement richtlijnen en strategieën biedt om de waarde van informatie te maximaliseren.

Dus, de volgende keer dat je een IT’er hoort praten over servers en software, bedenk dan dat er waarschijnlijk ook een slimme strateeg achter de schermen staat die nadenkt over hoe al die technologie het beste kan worden benut. IT en Informatiemanagement zijn als twee handen die samenwerken om onze digitale wereld te vormen en te sturen.

PFS helpt organisaties bij het vinden van professionals die hun informatiemanagement kunnen verbeteren. Neem contact met ons op voor meer informatie.

Viridiana Stangelaar
Viridiana Stangelaar 06 39 80 72 47
Search button

Verbeterde leesbaarheid

Hoog contrast

Annuleren
Opslaan

PFS en Digitallstars gaan samen verder als Digitallstars