Wat is een blended team en wat zijn de voordelen?
De technologie ontwikkelt zich in een razendsnel tempo. In verschillende sectoren moeten bedrijven bijna maandelijks anticiperen op de nieuwste ontwikkelingen. Dit vereist flexibele teams die snel kunnen schakelen. Tegenwoordig is het namelijk niet meer voldoende om alleen met vaste teams te werken.
Daarom kiezen steeds meer bedrijven, vooral in de digitale wereld, voor blended teams. In deze blog leggen we uit wat een blended team precies is en welke voordelen het biedt.
* Wat is een blended team nou precies en hoe ziet de samenstelling van zo’n team eruit?
Een blended team, ook wel bekend als een hybride team, kan bestaan uit een combinatie van vaste werknemers en freelancers, interimmers of parttimers. Het team kan dus uit verschillende combinaties bestaan, maar een blended team heeft altijd een flexibele laag.
Zo’n team kan namelijk bedrijven helpen om concurrerend te blijven in een snel veranderende markt. Je hebt vaste werknemers die samenwerken met freelancers die vaak (meer) specialistische vaardigheden hebben. Denk aan frontend- en backend-developers, UX/UI-designers of een data scientist. Maar het kan ook een tijdelijke SEO-specialist zijn of een social media manager. Daarnaast kunnen zelfs robots of AI-systemen onderdeel zijn van het team.
* Wat zijn de voordelen van een blended team?
Een van de grootste voordelen van een blended team is de flexibiliteit. Je kunt snel opschalen, maar ook snel afschalen mocht dit nodig zijn. Je kijkt naar je huidige omstandigheden. Heb je meer handen nodig tijdens een drukke periode? Dan kun je bijvoorbeeld enkele parttimers toevoegen. Staat er een groot project voor de deur en zoek je (tijdelijke) specialistische medewerkers? Dan kun je snel schakelen door tijdelijk freelancers of interimmers in te zetten.
Omdat freelancers of interimmers gewend zijn om snel te schakelen en op veel verschillende plekken te werken, zullen zij snel onderdeel zijn van het team, waar ook de vaste werknemers onderdeel van zijn.
Daarnaast kan het in deze krappe arbeidsmarkt moeilijk zijn om talenten aan te trekken. Door blended teams ben je als werkgever aantrekkelijker. Op deze manier kun je namelijk een flexibelere werkomgeving bieden. Dit kan de (tijdelijke) functie aantrekkelijker maken voor mensen die bijvoorbeeld remote willen werken of parttime beschikbaar zijn. Ook is er een steeds groter wordende groep werknemers die niet aan een fysieke werkplek gebonden willen zijn.
* Hoe ziet het financiële plaatje eruit van een blended team?
Het klopt dat het uurloon van een freelancer of een interimmer hoger ligt dan dat van een vaste werknemer. Maar ze zijn kostenefficiënter dan vaste werknemers, vooral als het gaat om een gespecialiseerde kracht of als iemand tijdelijke taken op zich neemt. Daarnaast hoef je geen rekening te houden met verzekeringen, ziektekosten, pensioen, etc.
* Wat zijn de uitdagingen van een blended team?
De grootste uitdaging van een blended team is misschien wel de communicatie. Om iedereen op één lijn te houden, is het belangrijk om te zorgen voor duidelijke communicatie. Zeker als er medewerkers zijn die veelal vanuit huis werken, is regelmatig bij elkaar komen voor een vergadering geen overbodige luxe.
Daarnaast weet een vaste medewerker zijn weg wel te vinden binnen het bedrijf. Voor een freelancer of een interimmer is het belangrijk dat ze vaak check-ins hebben, bijvoorbeeld via samenwerkingstools zoals Slack, Microsoft Teams of Trello. Zo blijven ze betrokken bij het proces en is er genoeg gelegenheid om vragen te stellen.
* Welke vormen van blended teams zijn er?
Je hebt verschillende vormen van blended teams. Zo kun je een onsite team hebben; dit zijn medewerkers die op kantoor zitten. Maar je kunt ook een remote team hebben, waarbij medewerkers vooral op afstand werken, bijvoorbeeld vanuit huis. Ook kun je werken met geografisch gedistribueerde teams. Je kunt regionale teams hebben; dit zijn medewerkers die in verschillende regio’s en landen werken, maar wel binnen dezelfde tijdzone. Globale teams zitten verspreid over meerdere tijdzones. Daarnaast kun je ook specifieke teams maken, zoals binnen marketing of IT.
* Hoe vorm je dan zo’n team?
Het begint met het duidelijk hebben van de behoeften. Wat heb je nodig om een blended team te kunnen vormen? Welke taken kunnen worden gedaan door vaste medewerkers? En welke taken zou je eventueel moeten uitbesteden? Mis je een bepaalde expertise? Vervolgens bepaal je de duur: gaat het om een langdurig project waarvoor je het blended team nodig hebt? Dan zou je kunnen denken aan een interimmer. Voor een kortlopend project zou je kunnen kijken naar een freelancer die op zoek is naar een korte opdracht.
* Waar vind ik goede freelancers/interimmers?
Ben je klaar om de juiste freelancer of interimmer te vinden? Sluit je aan bij Digitallstars. Wij helpen je om de beste mensen te vinden die perfect aansluiten bij jouw wensen en creëren zo samen met jou het beste blended team!
Foto door Marvin Meyer via Unsplash