Data & Informatie

Wat doet een Programmanager?

Een Programmamanager bij een overheidsorganisatie speelt een sleutelrol in het leiden en coördineren van strategische IT-initiatieven en programma’s die gericht zijn op het verbeteren van de dienstverlening. Deze rol heeft niet alleen betrekking op technische aspecten, maar benadrukt sterk de menselijke aspecten van samenwerking, communicatie en het begrijpen van de behoeften van de gemeenschap.

Verantwoordelijkheden en competenties

Om je een beter idee te geven van de verantwoordelijkheden en competenties vind je ter illustratie hieronder een overzicht. Afhankelijk van de wensen of eisen van de werk- of opdrachtgever kunnen deze natuurlijk afwijken.

1. Leiderschap en samenwerking:
Als Programmamanager werk je nauw samen met verschillende afdelingen en teams binnen de gemeente om programma’s te leiden en gemeenschappelijke doelen te bereiken. Je geeft leiding en coördineert de inspanningen van diverse belanghebbenden.

2. Stakeholdermanagement:
Je ontwikkelt sterke relaties met ambtenaren, lokale belangengroepen en burgers om ervoor te zorgen dat programma’s aansluiten bij de behoeften van de gemeenschap.

3. Communicatievaardigheden:
Je communiceert helder en effectief, waarbij je technische details begrijpelijk maakt voor niet-technische belanghebbenden. Je hebt de capaciteit om complexe IT-initiatieven te vertalen naar beleidskwesties en vice versa.

4. Programmabeheer:
Je bent verantwoordelijk voor de algehele uitvoering van IT-programma’s, inclusief planning, budgettering, risicobeheer en rapportage. Je waarborgt dat programma’s binnen de gestelde scope, tijdlijnen en budgetten worden opgeleverd.

5. Flexibiliteit en aanpassingsvermogen:
Gemeentelijke IT-omgevingen ondergaan voortdurende veranderingen. Je bent bereid om je aan te passen aan nieuwe technologieën en evoluerende behoeften.

6. Ethiek en integriteit:
Je handelt volgens de hoogste ethische normen, vooral bij het omgaan met gevoelige gemeentelijke gegevens, en je waarborgt transparantie en naleving van regelgeving.

Een Programmamanager is van cruciaal belang voor het succes van gemeentelijke IT-initiatieven en speelt een essentiële rol in het verbeteren van de dienstverlening aan de lokale gemeenschap. Het vermogen om technische programma’s te integreren met de behoeften van de burgers en gemeentelijke dienstverlening staat centraal in deze rol.

We zijn regelmatig op zoek naar specialisten voor verschillende overheidsorganisaties in Nederland. Neem een kijkje bij onze vacatures of doe een open sollicitatie voor een kennismakingsgesprek.

Search button

Verbeterde leesbaarheid

Hoog contrast

Annuleren
Opslaan

PFS en Digitallstars gaan samen verder als Digitallstars