13 december 2023
Data & Informatie

Het belang van soft skills in de IT-wereld van de overheid

Het belang van soft skills in de IT-wereld

Binnen de overheid is IT niet meer weg te denken. Sterker nog: IT is volledig omarmd en draagt steeds meer en vaker bij aan een betere uitvoering van de rol van de overheid. Waar moet je als professional bewust van zijn als je bij de overheid een opdracht uit wil voeren?
 
De eerste reflex is om IT te vertalen naar technische vaardigheden en specialistische kennis. Techniek en kennis zijn twee aspecten die makkelijk aan elkaar gekoppeld worden. Maar wat als we je vertellen dat er een andere cruciale factor is die het verschil maakt tussen succes en stagnatie in je carrière? Het draait voor een steeds groter deel om soft skills – de vaardigheden die te maken hebben met interpersoonlijke communicatie, samenwerking en het begrijpen van de behoeften van stakeholders.
 
In een tijd waarin de lokale overheid steeds meer technologie gebruikt om processen te stroomlijnen, burgers beter van dienst te zijn en betere keuzes te maken, is het belangrijk om in te zien dat je als IT’er niet alleen verantwoordelijk bent voor het beheer van bijvoorbeeld systemen of code. Je bent ook de verbindende schakel tussen technologie en de mensen die deze technologie gebruiken. Dit is waar soft skills in het spel komen.
 

Participatie: belangrijker dan ooit

De overheid stelt zich steeds meer op als partner in een proces of keten. Om daarin een serieuze rol te spelen, is participatie ontzettend belangrijk. Het is essentieel om te weten wat er breder leeft en wat de verwachtingen zijn. Stakeholdermanagement, een term die je in steeds meer vacatureteksten ziet staan, is daarbij een cruciaal onderdeel. Het gaat erom te begrijpen wie de belanghebbenden zijn, wat hun behoeften en zorgen zijn, en hoe IT-oplossingen hun doelstellingen kunnen ondersteunen. Soft skills, zoals empathie en communicatie, zijn essentieel om effectief met stakeholders om te kunnen gaan. Het vermogen om te luisteren naar hun wensen, vragen te stellen en oplossingen aan te dragen, is van onschatbare waarde.

"Het gaat erom te begrijpen wie de belanghebbenden zijn, wat hun behoeften en zorgen zijn, en hoe IT-oplossingen hun doelstellingen kunnen ondersteunen"

Daarnaast is het vermogen om complexe technische informatie in begrijpelijke taal aan niet-technische belanghebbenden uit te leggen, ook een waardevolle soft skill. De communicatie tussen IT-professionals en beleidsmakers is van essentieel belang om ervoor te zorgen dat IT-projecten aansluiten op het beleid en de doelstellingen van de organisatie. Duidelijke en doeltreffende communicatie kan misverstanden verminderen en de samenwerking bevorderen.
 
Ook een goed begrip van gemeentelijk beleid en regelgeving is noodzakelijk. Het is als een soort puzzel: je moet niet alleen weten hoe bepaalde technologie werkt, maar ook hoe je deze kunt gebruiken binnen de regels en afspraken die er zijn. Het is dus niet alleen een kwestie van technische kennis, maar ook van begrip en respect voor de regels en afspraken die er zijn in de gemeente. Het belang van burgers staat daarbij altijd bovenaan.
 

Weet waar je goed in bent

In de IT-wereld van de lokale overheid (of gemeente) is het belangrijk om te onthouden dat competenties soms nog belangrijker zijn dan harde skills of specialistische kennis. Soft skills, zoals stakeholdermanagement, effectieve communicatie en beleidsbegrip, zijn vaardigheden die deuren voor je openen en je carrière in beweging kan brengen. Als je je soft skills ontwikkelt en inzet, ben je beter voorbereid op alle uitdagingen en kansen. Het draait dus allemaal om het vinden van de juiste balans tussen technische vaardigheden en menselijke competenties.

Om te ontdekken of jij past bij een opdrachtgever geven wij altijd persoonlijke aandacht aan onze kandidaten. Daarbij kijken we ook altijd naar de soft skills van kandidaten en of die aansluiten bij de vacature of opdracht. Wil jij kennis met PFS maken? Neem dan contact op of reageer op één van onze openstaande vacatures of opdrachten.

Search button

Verbeterde leesbaarheid

Hoog contrast

Annuleren
Opslaan

PFS en Digitallstars gaan samen verder als Digitallstars