28 november 2023
Werk en Carrière

10 tips om succesvol te zijn in je interim-rol

10 tips om succesvol te zijn in je interim-rol

Het merendeel van de Nederlandse beroepsbevolking zet dagelijks de wekker om voor een werkgever aan de slag te gaan. Maar laten we eerlijk zijn, dat is niet voor iedereen de ultieme droom. Daarom zie je in Nederland een groeiende groep van meer dan 1 miljoen interimmers actief. Misschien ben jij er wel een van, net begonnen aan je interim-carrière of zit je eraan te denken. Wat het geval ook mag zijn, hier zijn tien waardevolle tips om jouw interim-avontuur tot een succes te maken.

1. Bepaal jouw ideale interim-rol‍

Interim-opdrachten zijn net zo divers als de kleuren in een schilderij. Het is cruciaal om te bedenken welke rol het beste bij jou past en waar jij de meeste voldoening uit haalt. Er zijn drie hoofdtypen interim-rollen om te overwegen:

Het invullen van een bestaande positie.
Aannemen van een nieuwe, eenmalige opdracht.
Betrokken raken bij een projectrol.

2. Kies jouw bureau zorgvuldig‍

Het selecteren van het juiste bureau is als het vinden van de perfecte danspartner. Zoek een bureau dat gespecialiseerd is in de soorten rollen waar jij naar op zoek bent en dat qua aanpak, werkwijze en waarden naadloos bij jou past. Online zoeken is prima, maar niets verslaat een persoonlijke ontmoeting. Dit legt de basis voor wederzijds begrip en vergroot de kans op een perfecte match. Bouw een sterke relatie op met het bureau, zodat ze jou herinneren wanneer er een nieuwe opdracht opduikt.

3. Presenteer jezelf doeltreffend

‍Je CV moet als een flitsende trailer voor een geweldige film zijn – beknopt en boeiend. Begin met je persoonlijk profiel en je belangrijkste vaardigheden, en besteed extra aandacht aan je prestaties van de laatste vijf jaar. Het dagtarief is een cruciaal aspect van onderhandelingen. Weet wat je wilt verdienen en waar je bereid bent om concessies te doen. Soms is minder meer, vooral als een opdracht dicht bij huis is.

4. Lever waarde voor je klant

Word snel een expert in de organisatie waar je terechtkomt. Begrijp hun technologie, cultuur en werkwijze. Maak in de eerste week kennis met de belangrijkste stakeholders en bepaal de doelen die zij willen bereiken. Identificeer enkele snelle successen om je waarde en geloofwaardigheid te bewijzen. Als externe kracht kun je frisse inzichten bieden, zonder vooroordelen, en traditionele werkwijzen in twijfel trekken. Voeg waarde toe die de verwachtingen overtreft en handel altijd in het belang van je klant.

5. Blijf in contact en breid je netwerk uit‍

Houd regelmatig contact met je bureau, minstens om de drie maanden. De persoonlijke relatie met je contactpersoon is cruciaal. Als zij van bureau veranderen, overweeg dan om met hen mee te gaan. Netwerken is de sleutel tot blijvend succes. Onderhoud contacten die je kunnen helpen bij het vinden van nieuwe opdrachten en deel ervaringen met andere interimmers.

6. Bouw een solide online aanwezigheid op

‍In dit digitale tijdperk is het cruciaal om online zichtbaar te zijn. Zorg ervoor dat je LinkedIn-profiel up-to-date en aantrekkelijk is. Publiceer relevante inhoud, zoals artikelen en updates, die jouw expertise benadrukken. Dit vergroot niet alleen je zichtbaarheid, maar helpt ook bij het aantrekken van potentiële opdrachtgevers. Bedenk ook dat referenties en aanbevelingen op LinkedIn van onschatbare waarde kunnen zijn voor je geloofwaardigheid als interimmer.

7. Werk aan je soft skills

‍Hoewel technische vaardigheden belangrijk zijn, mogen we de kracht van soft skills niet onderschatten. Communicatie, empathie, teamwork en probleemoplossend vermogen zijn essentieel in de wereld van interim-management. Klanten waarderen het wanneer je niet alleen de taak uitvoert, maar ook een positieve invloed hebt op hun team en organisatiecultuur. Dit kan je herhaaldelijk opdrachten opleveren en mond-tot-mondreclame genereren.

8. Omarm verandering en blijf flexibel

‍Interimmers zijn vaak gewend aan verandering. Projecten eindigen, nieuwe beginnen, en soms veranderen de omstandigheden plotseling. Het vermogen om je aan te passen en flexibel te zijn, is een cruciale eigenschap. Wees bereid om nieuwe sectoren te verkennen, je expertise uit te breiden en uit je comfortzone te stappen. Dit opent deuren naar diverse en interessante kansen.

9. Investeer in professionele ontwikkeling

‍Als interim-professional is het belangrijk om bij te blijven in je vakgebied. Investeer in cursussen, trainingen en certificeringen die relevant zijn voor jouw expertise. Dit toont aan dat je toegewijd bent aan je vak en geeft je een voorsprong in een competitieve markt. Daarnaast is het bijhouden van trends en ontwikkelingen in jouw branche essentieel om waardevolle inzichten te delen met je klanten.

10. Beheer je financiën verstandig

‍Als interimmer ben je vaak zelfstandig ondernemer en moet je je financiën goed beheren. Zorg voor een gedegen financieel plan en budget. Houd rekening met belastingverplichtingen en eventuele kosten voor je eigen onderneming. Overweeg ook het afsluiten van een verzekering om onvoorziene situaties te dekken. Het beheren van je financiën is niet alleen een zakelijke kwestie, maar ook een manier om gemoedsrust te behouden tijdens je interim-reis.

Kortom, interim-management biedt een wereld van kansen en vrijheid, maar het vraagt ook om toewijding, aanpassingsvermogen en voortdurende groei. Blijf leren, bouw relaties op en geniet van de veelzijdigheid van je carrière. Het leven van een interimmer is spannend en uitdagend, en met deze extra inzichten ben je beter voorbereid om te schitteren in deze boeiende beroepskeuze. Blijf gedreven en laat je interim-avontuur bloeien!

Marius Matser 06 81 14 25 20
Search button

Verbeterde leesbaarheid

Hoog contrast

Annuleren
Opslaan

PFS en Digitallstars gaan samen verder als Digitallstars