1 februari 2024
Finance Werk en Carrière

Finance: blijvende groeisector met carrièrekansen

Overal ter wereld is er al vele jaren een groeiende vraag naar financiële professionals. Met de groeiende wereldbevolking en toenemende activiteiten zoals het verwerven van bezittingen en oprichten van bedrijven, blijft de vraag naar financiële professionals altijd bestaan. Volgens gegevens van het Bureau of Labor Statistics zal de vraag naar financieel analisten alleen al met 8 procent toenemen tot 2032. Een helder inzicht in de financiële sector, de belangrijkste sectoren en de diverse banen die beschikbaar zijn, stelt je in staat een zelfverzekerde en goed geïnformeerde carrièrebeslissing te nemen.
 

Begrip krijgen van de financiële sector

De financiële sector verwijst naar een sector van de economie die zich voornamelijk bezighoudt met het verwerven en beheren van geld. Belangrijke spelers in de financiële sector zijn banken, verzekeringsmaatschappijen, beleggingsfondsen, pensioenfondsen, effectenmakelaars, kredietverstrekkers en andere instellingen die financiële diensten (zoals advies) bieden aan commerciële bedrijven, detailhandel bedrijven en individuen.

Er zijn verschillende specialisatiegebieden binnen de financiële sector, waaronder:

1. Verzekeringen
2. Risicomanagement
3. Persoonlijke financiën
4. Asset management (vermogensbeheer)
5. Vastgoedfinanciering
6. Equity research
7. Investment banking

"Met de groeiende wereldbevolking blijft de vraag naar financiële professionals altijd bestaan"

Belangrijke vaardigheden

Om succesvol te zijn in de financiële wereld is het essentieel dat je een mix van ‘harde’ en ‘zachte’ vaardigheden beheerst. Bij ‘harde’ vaardigheden gaat het om specifieke, vaak technische bekwaamheden die nodig zijn om effectief in het vakgebied te functioneren. Hier zijn enkele voorbeelden:

  • Inzicht in financiële wet- en regelgeving
  • Kwantitatieve analyse
  • Financiële modellering
  • Kennis van database systemen
  • Vaardigheid in specifieke software

Naast deze technische aspecten spelen ‘zachte’ vaardigheden of kerncompetenties een cruciale rol in elke functie, waaronder:

  • Effectieve schriftelijke en mondelinge communicatie
  • Scherp kritisch denken en probleemoplossende vaardigheden
  • Ethisch oordeelsvermogen
  • Leiderschap en management

Terwijl veel hard skills in Finance tijdens de studie kunnen worden aangeleerd, worden ze verder verfijnd in beginfuncties en stages binnen de financiële sector. Deze kansen bieden tevens een uitstekende gelegenheid om ‘zachte’ vaardigheden te ontwikkelen voordat je je dieper in het vakgebied begeeft.

Door de groei van de sector zijn er tal van mogelijkheden binnen de financiële wereld. Of je nu geïnteresseerd bent in verzekeringen, vermogensbeheer, of een andere richting, er is ongetwijfeld een pad dat past bij jouw interesses. Heb je hier hulp bij nodig? Neem dan eens contact met ons op.

Afke van den Tweel 06 23 78 33 66
Search button

Verbeterde leesbaarheid

Hoog contrast

Annuleren
Opslaan

PFS en Digitallstars gaan samen verder als Digitallstars