6 september 2023
Werk en Carrière

Fully remote vs. Hybride werken: de impact van de pandemie

Fully remote vs. Hybride werken: de impact van de pandemie

Nieuws over corona waren we al beu en willen we niet meer horen. Vandaar dat deze blog niet over corona gaat. Het onderwerp is wel de aanleiding voor het schrijven van deze blog, want dit vervelende virus uit 2019 (!) heeft behoorlijk wat verandering in ons dagelijkse en werk-leven gebracht. En dat ten goede!

Thuiswerken, eens beschouwd als een luxe voor enkelen, werd de – verplichte – nieuwe norm. Een kantoor creëer je maar binnen de muren van je eigen huis. Nu, ruim drie jaar later, is remote werken niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven. Het is een blijvend onderdeel én tevens arbeidsvoorwaarden geworden van ons dagelijkse werkleven. Het virus is naar de achtergrond verdreven, het sociale leven bruist weer. Zo ook een bloeiend bedrijfsleven!

Steeds meer zien wij dat bedrijven hun deur openen voor werknemers om met elkaar op kantoor te komen werken. Meestal op hybride-basis; 50/50 thuis vs. kantoor. Dit tot tevredenheid van de meeste werknemer. Flexibel werken biedt toch meer vrijheid en ruimte in ons drukke (sociale) bestaan. ​​Toch zien we op MKB-niveau dat de voorkeur toch weer meer uitgaat naar (bijna) volledige aanwezigheid op kantoor. Een soms begrijpelijke keuze, maar het biedt ook beperkingen.

Voor freelancers bood de pandemie een unieke kans om voor bedrijven te werken die zich verder weg bevonden. Afstand was opeens geen belemmering meer. Maar met de opkomst van hybride werken en de verwachting dat freelancers weer vaker op kantoor verschijnen, worden oude uitdagingen weer relevant, vooral voor diegenen met lange reisafstanden. Thuiswerken biedt niet alleen de mogelijkheid om productief te zijn, maar ook om meer evenwicht te vinden in het gezinsleven. Daarin zien wij dat de meeste mensen toch beter gedijen in een 50/50 hybride cultuur, waarbij de aanwezigheid op kantoor ook zeker als meerwaarde wordt gezien. “In de wandelgangen” en “samen bij het koffiezetapparaat” worden toch de meeste ins & outs met elkaar gedeeld die in een videogesprek meestal minder snel onderwerp van gesprek zijn.

"Functies waarbij meer autonoom gewerkt wordt, zoals een content creator of data analist, zorgt remote juist dat de productiviteit verhoogt"

Het succes van thuiswerken of hybride werken is niet alleen afhankelijk van individuele voorkeuren. Het gaat ook om de aard van de functie die men uitoefent. Een belangrijk aspect om in gedachten te houden is dat niet alle functies op dezelfde manier profiteren van remote werken. Er bestaat een aanzienlijk verschil tussen de behoeften van iemand met een aansturende functie (manager of team lead) ten opzichte van iemand die voornamelijk zelfstandig (als specialist) werkt.

Voor leidinggevenden en managers is persoonlijke aanwezigheid op kantoor van cruciaal belang. Het vereist vaak directe interactie met teamleden, het nemen van beslissingen op basis van real-time informatie en bovenal het opbouwen van sterke interpersoonlijke relaties. Een kantoor biedt een omgeving waarbij dit soort taken effectief uitgevoerd kunnen worden. Via video kan natuurlijk veel, maar wie heeft er in de afgelopen drie jaar niet een ander beeld geschetst van een collega op basis van de enkele kennismaking via een videogesprek?

Daarbij zien we aan de andere kant dat voor functies waarbij meer autonoom gewerkt wordt, zoals een content creator of data analist, remote werken juist de productiviteit verhoogt. Geen onnodige vergaderingen dienen perse te worden bijgewoond, er kan meer op eigen eiland in alle rust en stilte gewerkt worden. Voor deze professionals kan thuiswerken juist een ideale omgeving zijn om ongestoord te kunnen concentreren en diep in hun werk te duiken. Thuiswerken biedt hier flexibiliteit om tot een hogere productiviteit te komen. En daarnaast wordt het als comfortabel beschouwd.

Belangrijk is het voor organisaties om te erkennen dat er geen one-size-fits-all benadering is voor werken op afstand. Een hybride model moet ontwikkeld worden dat rekening houdt met de aard van de functies en uiteraard de individuele behoeften van de medewerkers. Essentieel is het om daarbij open communicatiekanalen te behouden en dit in het recruitmentproces al helder te krijgen waar persoonlijke voorkeuren liggen. Bovendien dient er ook de juiste technologie en infrastructuur beschikbaar te zijn om productief thuiswerken te ondersteunen. Dit omvat niet alleen toegang tot software en hardware, maar ook investeringen in cybersecurity om gegevens te beschermen.

Kortom, thuiswerken heeft zichzelf de afgelopen drie jaar bewezen als een effectieve manier van werken. De keuze tussen thuiswerken en op kantoor werken is geen eenvoudige kwestie van persoonlijke voorkeur. Het hangt af van de specifieke functie en de behoeften van het individu. Daarom is mijn oproep aan organisaties die vasthouden aan +80% aanwezigheidsplicht op kantoor: wees flexibel met je (flexibele) krachten. Een flexibele aanpak die rekening houdt met de variabelen, gecombineerd met investeringen in technologie en communicatie zal de weg banen voor een succesvolle toekomst van werk, waarin zowel de organisatie als haar medewerkers gedijen.

Frederieke Verhoeven
Frederieke Verhoeven
Search button

Verbeterde leesbaarheid

Hoog contrast

Annuleren
Opslaan

PFS en Digitallstars gaan samen verder als Digitallstars