2 februari 2024
Data & Informatie Werk en Carrière

Gemeenten scoren hoog als werkgevers

Gemeenten scoren hoog als werkgevers

Uit recent onderzoek blijkt dat de gemeente als werkgever populair is onder een kwart van de Nederlandse beroepsbevolking. Het employer branding onderzoek, uitgevoerd door onderzoeksbureau Sparkey/Motivaction in opdracht van A&O fonds Gemeenten, biedt waardevolle inzichten in het imago van werken bij de lokale overheid en suggereert mogelijkheden om dit verder te versterken.

De publieke sector staat hoog in aanzien bij de ondervraagden, waarbij de voorkeur na de Rijksoverheid uitgaat naar een baan bij een gemeente. Opvallend is dat respondenten de voorkeur geven aan werken in een kleine gemeente, bij voorkeur dichtbij huis.
 

Arbeidsvoorwaarden en gezonde werk-privé balans

Ondanks het stereotype beeld van gemeenten als saaie en bureaucratische werkgevers, blijkt dat de aantrekkingskracht van goede (secundaire) arbeidsvoorwaarden en een gezonde werk-privé balans niet te onderschatten is. Hoewel maatschappelijke relevantie niet als het belangrijkste wordt beschouwd, blijkt het wel een positieve factor bij de keuze voor de gemeente als werkgever.

"Maatschappelijke relevantie wordt niet als belangrijkste beschouwd, maar blijkt wel een positieve factor"

Het onderzoek signaleert echter een gebrek aan duidelijkheid over doorgroei- en ontwikkelmogelijkheden bij gemeenten. Ongeveer de helft van de Nederlandse beroepsbevolking is onzeker over hun groeipad binnen een gemeente. Bovendien verwacht de meerderheid van de respondenten niet direct inhoudelijk interessant werk en zelfstandigheid, terwijl deze aspecten juist van groot belang zijn voor werkzoekenden bij het kiezen van een werkgever.
 

Uitdagingen voor gemeenten

De resultaten van het onderzoek benadrukken de uitdagingen waarmee gemeenten worden geconfronteerd in de huidige arbeidsmarkt. Het is van cruciaal belang voor lokale overheid om zich bewust te zijn van hun positie op de arbeidsmarkt en de komende jaren stappen te zetten om het werkgeversimago verder te verbeteren.

PFS heeft regelmatig vacatures en opdrachten om bij gemeenten aan de slag te gaan, voornamelijk op het gebied van Data & Informatie. Bekijk deze of doe een open sollicitatie voor een kennismakingsgesprek.

Search button

Verbeterde leesbaarheid

Hoog contrast

Annuleren
Opslaan

PFS en Digitallstars gaan samen verder als Digitallstars