29 november 2023
Werk en Carrière

Interimmer inhuren? Gebruik je HR ervaring met vast personeel

Er zijn weinig organisaties waar alleen wordt gewerkt met vast personeel. Vaak werken er ook (vaste) freelancers, medewerkers met tijdelijke contracten en interimmers. Maar wat is nou het grote verschil tussen het werven van vast personeel en interimmers? Welke voordelen hebben interimmers tegenover vaste medewerkers? Maar ook welke overeenkomsten hebben ze?

In de wereld van personeelswerving is er vaak discussie over de voordelen van het aannemen van vast personeel versus het inhuren van interim-professionals. Voor allebei moet er in ieder geval tijd worden genomen om de juiste medewerker op de goede plek te krijgen. Alleen gaat het werven van een interimmer vaak sneller. Zeker als je gebruikmaakt van een recruitmentbureau. Zij screenen de kandidaten en weten eventueel al interimmers die geschikt zijn. Vaak hoef je alleen de cv’s te bekijken en een aantal gesprekken te voeren. Wel is het essentieel om vooraf helder te hebben welk type persoon je zoekt en welke competenties die persoon moet hebben.

Wil je vast personeel vinden? En doe je het proces zelf? Dan gaat daar veel tijd in zitten. Je moet een vacaturetekst opstellen, de vacature uitzetten, afwachten hoeveel reacties er komen, eventueel zelf actief op zoek naar kandidaten, want de arbeidsmarkt is krap. Vervolgens moeten er gesprekken worden gevoerd en moet je de keuze maken welke persoon het beste past in je organisatie. Een tijdrovende klus, maar die (hopelijk) uiteindelijk ook zal uitbetalen. Je investeert in een medewerker die een lange tijd onderdeel zal zijn van het bedrijf.

Waar zitten de verschillen?
Bij het zoeken naar een nieuwe (vaste) medewerker is het dus essentieel dat deze persoon ook goed in je organisatie past. Voor een freelancer of interimmer is dit minder belangrijk. Omdat het om een tijdelijke functie gaat, wil je vooral kwaliteit in huis halen. Iemand die de klus snel klaart. Je bent bij de werving van een interimmer vaker op zoek naar kennis die op dat moment ontbreekt in een bedrijf. Er is niet voor niets veel vraag naar digitale interim experts. En zeker in technische bedrijven is veel vraag naar (tijdelijk) personeel die over specifieke skills beschikken. Zij hebben een specialisatie die in veel bedrijven er nog niet is. Daarnaast zijn interimmers vaak flexibel. Zij hebben (meestal) in veel verschillende organisaties gewerkt. Hierdoor kunnen ze zich gemakkelijker aanpassen. Een vaste medewerker moet hoe dan ook goed in het team passen en op een positieve manier bijdragen aan de werksfeer.

Ook het financiële plaatje verschilt. Interimmers zijn op korte termijn duurder door hun hogere uurtarieven, maar op de lange termijn bespaar je kosten omdat ze geen voordelen of langetermijnverplichtingen met zich meebrengen. Vaste medewerkers brengen hogere kosten met zich mee vanwege salaris, eventuele trainingen en andere langetermijnverplichtingen. Tijdens een sollicitatie houd je dit ook in je achterhoofd. Het is dan ook goed om aan het begin van een wervingsproces te weten waar je naar op zoek bent.

Oftewel: heb je behoefte aan flexibiliteit en expertise dan is de beste optie om een (digitale) interim expert in te huren. Heb je behoefte aan een stabiel team en continuïteit dan zou je een zoektocht kunnen starten naar een vaste medewerker.

Welke overeenkomsten vertonen het aantrekken van interimmers en het vinden van vaste krachten?
Om de juiste medewerker te vinden, moet je hoe dan ook een wervingsproces in gang zetten. Of het nou gaat om een vaste kracht of een interimmer. Beide vereisen een wervingsproces waarbij vacatures moeten worden opgesteld, kandidaten worden gescreend, interviews worden gehouden en uiteindelijk moet er een keuze gemaakt worden. Bedrijven met ervaring in het werven van vast personeel kunnen dezelfde middelen gebruiken voor het aantrekken van interimmers.

Uiteindelijk ben je op zoek naar een persoon die een tijdje in je organisatie zal rondlopen. Het is van belang om de kwalificaties en de ervaring die nodig is voor de functie goed op een rij te hebben. Het is van belang om vooraf duidelijk te hebben hoeveel communicatie er is met bestaande teams en of die persoon het vermogen heeft om tijdelijk goed samen te werken met andere teamleden, mocht dat nodig zijn. Daarnaast komen er hoe dan ook juridische aspecten kijken bij een tijdelijke aanstelling. Er moet rekening worden gehouden met zaken als contracten, belastingen en verzekeringen.

Een recruitmentbureau kan hierin ook een grote rol spelen. Zij weten welke vaardigheden een persoon nodig heeft om bepaalde tijdelijke functies te vullen. Dit bespaart niet alleen tijd bij het opstellen van uitgebreide vacatureteksten, maar zorgt er ook voor dat de juiste kandidaten sneller worden gevonden. Een recruimentbureau heeft een groot bestand aan interimmers en kunnen snel een inschatting maken welke interim-professional het beste in de organisatie zal passen.

Wil je meer weten over het inhuren van interimmers? Neem contact op met één van de consultants van Digitallstars en plan een (vrijblijvend) gesprek. Wie weet heb jij dan snel een nieuwe (tijdelijke) werknemer.

Frederieke Verhoeven 6 53 12 88 02

Foto van Unsplash.

Search button

Verbeterde leesbaarheid

Hoog contrast

Annuleren
Opslaan