2 mei 2024
Werk en Carrière

Recruitmentbureau duurder dan directe inhuur? Een veelvoorkomende misvatting

Recruitmentbureau duurder dan directe inhuur? Een veelvoorkomende misvatting

Je bent hard op zoek naar personeel omdat er een medewerker met (zwangerschaps)verlof gaat, iemand langdurig ziek is of er staat simpelweg een drukke periode voor de deur. Je wil dan zo snel mogelijk een (tijdelijke) vervanger hebben. Het vinden van een geschikte kandidaten kan een uitdaging zijn. Je hebt dan verschillende opties: je kunt zelf op zoek gaan naar een freelancer of een interimmer en deze direct inhuren, maar je kunt ook overwegen om contact op te nemen met een recruitmentbureau.

Een veelgestelde vraag volgt dan al snel: ‘Gaat mij dat dan niet meer geld kosten als ik een recruitmentbureau in de arm neem?’ Het antwoord hierop is nee. “Een veelvoorkomende misvatting is dat bedrijven denken dat ze geen geld hebben om met een recruitmentbureau samen te werken”, legt Tijn Smit, 360 Consultant, van Digitallstars uit.

Er spelen namelijk veel meer factoren mee. Wij leggen uit waarom een recruitmentbureau in de hand nemen juist veel voordelen heeft en welke misvattingen er zijn:

Waarom is het direct inhuren van een interimmer niet goedkoper?

“Een van de belangrijkste punten om te benadrukken is dat de kosten van een interimmer niet alleen bestaan uit het tarief dat aan de interimmer wordt betaald, maar ook uit andere factoren zoals de tijd die wordt besteed aan het zoeken naar geschikte kandidaten, het uitvoeren van screenings en het beheren van het gehele wervingsproces”, legt Tijn uit.

Kan een recruitmentbureau een verschil maken in de kosten per uur?

Absoluut! Recruitmentbureaus onderhandelen vaak over tarieven met interimmers, die zelfs lager kunnen zijn dan wanneer een bedrijf rechtstreeks met de interimmer onderhandelt. Tijn: “Dit komt doordat recruitmentbureaus vaak een breder netwerk hebben en meer ervaring hebben met het onderhandelen over tarieven. Bovendien kunnen ze ook interimmers uitdagen op hun tarieven en zo proberen ze de meest gunstige deal voor het bedrijf te krijgen. Het klopt dus niet dat een recruitmentbureau altijd duurder is. We nemen ook de acquisitie voor de interimmer op ons, waardoor ze zakken in prijs omdat wij een opdracht voor ze vinden.”

Blijft een recruitmentbureau betrokken, ook nadat de interimmer (tijdelijk) al aan het werk is?

Wij blijven altijd betrokken bij het proces, zelfs nadat de interimmer is geplaatst. Er bestaat een misperceptie dat een bureau alleen maar geld wil innen voor hun diensten. “Dit misverstand is ontstaan omdat sommige bedrijven denken dat recruitmentbureaus slechts een tussenpersoon zijn die de kandidaat naar het bedrijf brengt, en vervolgens geen verdere waarde toevoegt aan het proces. In werkelijkheid gaat de rol van een recruitmentbureau veel verder dan alleen het matchen van kandidaten met vacatures. Nadat een interimmer is geplaatst, blijven veel recruitmentbureaus nauw betrokken bij zowel het bedrijf als de interimmer om ervoor te zorgen dat de plaatsing succesvol verloopt”, legt Tijn uit. Ook aan het begin van het proces is een recruitmentbureau betrokken. “Voordat de interimmer begint steken wij veel tijd in het leren kennen van een bedrijf, de manager, manier van leidinggeven etc. Op deze manier kunnen we goed matchen en zorgen wij dat de juiste kandidaat op de juiste plek komt.”

Maakt een recruitmentbureau het facturen niet complexer?

Ook hier is het antwoord voluit ‘nee’. “Het idee dat factureren via een recruitmentbureau complex kan zijn, is een andere veelvoorkomende misvatting die bedrijven hebben. Deze misvatting kan ontstaan doordat bedrijven denken dat het toevoegen van een tussenpersoon aan het factureringsproces extra complexiteit met zich meebrengt. Echter, in werkelijkheid streven recruitmentbureaus ernaar om het factureringsproces zo eenvoudig en efficiënt mogelijk te maken voor zowel het bedrijf als de interimmer”, aldus Smit van Digitallstars. “Zo betalen wij de interimmer al uit, voordat de opdrachtgever ons heeft betaald. Wij hebben een standaard betalingstermijn van 30 dagen. Terwijl er opdrachtgevers zijn die een betalingstermijn van 45 of 60 dagen hanteren.”

Wat zijn de voordelen van werken met interimmers?

Interimmers zijn gewend om zich snel als een vis in het water te voelen in een nieuwe organisatie. Een interimmer heeft weinig tijd nodig om ingewerkt te worden. Dit zijn ze gewend. Door een recruitmentbureau in de hand te nemen, heb je meer kans om snel de juiste persoon op de juiste plek te hebben zitten. Doordat ze vaak een groot (personeels)bestand hebben aan interimmers, kunnen ze ook sneller gespecialiseerd personeel vinden, zeker in de digitale wereld waar alles heel snel verandert en je personeel nodig hebt die mee kan bewegen. Daar kunnen juist de interimmers het verschil maken.

Naast vaste werknemers zijn flexibele, relatief goedkope en verantwoordelijke interimmers dus een welkome aanvulling in een organisatie. Een externe kracht kijkt vaak met een open en objectieve blik naar een bedrijf en kan daardoor inzichten bieden die men van binnenuit niet ziet. Ook heeft een interimmer al veel verschillende organisaties gezien en brengt dus makkelijk veel kennis en ervaring mee. Een recruitmentbureau kan dus in deze krappe arbeidsmarkt snel aan personeel komen die gewend is om zichzelf keer op keer goed te verkopen. Voor een sollicitatiegesprek draaien ze hun hand niet om en ze zijn vaak heel snel beschikbaar.

Nieuwsgierig geworden? Neem contact op met één van de consultants van Digitallstars en plan een (vrijblijvend) gesprek. Wie weet heb jij dan snel een nieuwe (tijdelijke) werknemer.

Search button

Verbeterde leesbaarheid

Hoog contrast

Annuleren
Opslaan

PFS en Digitallstars gaan samen verder als Digitallstars