26 februari 2024
Werk en Carrière

Videosolliciteren: hoe bereid ik me goed voor?

videosolliciteren

Videosolliciteren wordt steeds populairder, zeker als eerste gesprek. Het maakt solliciteren sneller en laagdrempeliger, maar komt ook met een heleboel nieuwe uitdagingen. Als mensen je niet in het ‘echt’ kunnen zien, hoe presenteer je jezelf dan het beste via een scherm? Geen nood, wij hebben een paar handige tips om het beste uit je videosollicitatie te halen!
 

1. Kies de juiste locatie en achtergrond

Kies een rustige locatie met voldoende licht en een neutrale achtergrond. Je wilt niet dat de mensen waarmee je een gesprek hebt worden afgeleid door rommelige omgevingen of slechte belichting. Een opgeruimde en professionele uitstraling van je locatie is essentieel.
 

2. Test altijd even je techniek

Voordat je begint, test je je technische setup. Controleer of je camera, microfoon en internetverbinding goed werken. Zorg er ook voor dat je de benodigde software hebt geïnstalleerd en dat alles soepel verloopt. Check ook van tevoren via welk platform (bv. Microsoft Teams of Zoom) je het gesprek hebt. Zo kom je niet voor verrassingen te staan.
 

3. Let op je houding en uitstraling

Je houding en uitstraling zijn cruciaal tijdens een videosollicitatie. Dus ookal ben je gewoon thuis: zorg voor een zelfverzekerde maar vriendelijke houding en let op je lichaamstaal. Blijf ook oogcontact maken met de camera en glimlach! Kies voor kleding die past bij de bedrijfscultuur en die je zelfvertrouwen geeft. Vermijd felle kleuren en drukke patronen die kunnen afleiden.
 

4. Wees jezelf en eerlijk

Last but not least, wees gewoon jezelf! Dat zou je bij een gesprek op locatie ook doen. Wees eerlijk over je vaardigheden en ervaring en probeer niet iets te zijn wat je niet bent. Authentieke kandidaten maken vaak de beste indruk.

Een goede voorbereiding is het halve werk, toch? Neem naast de genoemde dingen ook de tijd om je cv en de vacature goed door te nemen. Bedenk van tevoren wat je wilt benadrukken tijdens de sollicitatie. Oefen ook je antwoorden op veelgestelde vragen, maar blijf natuurlijk wel spontaan.

Bij PFS vind je verschillende vacatures en opdrachten. Voor het meest recente aanbod neem je een kijkje op onze overzichtspagina.

Afke van den Tweel 06 23 78 33 66
Search button

Verbeterde leesbaarheid

Hoog contrast

Annuleren
Opslaan

PFS en Digitallstars gaan samen verder als Digitallstars