8 april 2024
Werk en Carrière

Vrouwelijke zzp’ers maken sterke opmars

Aantal jonge en vrouwelijke zzp'ers groeit hard

In Nederland groeit het aantal zelfstandigen zonder personeel (zzp’ers) gestaag. Tien jaar geleden telde ons land nog 875.000 zzp’ers, maar dat aantal is nu toegenomen tot maar liefst 1,6 miljoen, aldus de Kamer van Koophandel (KVK). Vooral het aantal jonge en vrouwelijke zelfstandigen heeft in het afgelopen decennium een opmerkelijke stijging doorgemaakt.

Aantal vrouwelijke zzp’ers sterk gestegen

De groei van het aantal zzp’ers is opvallend, maar nog opvallender is de stijging van het aantal vrouwelijke zelfstandigen. Tussen 2014 en 2024 steeg het aantal vrouwelijke zzp’ers met maar liefst 101 procent, terwijl het aantal mannelijke zzp’ers ‘slechts’ met 77 procent toenam. Hoewel er nog steeds meer mannelijke zelfstandigen zijn dan vrouwelijke, neemt de vrouwelijke aanwezigheid in deze sector gestaag toe.

Naast de toename van vrouwen valt ook de groeiende groep jonge en oudere zelfstandigen op. Jongeren, vooral tussen de 14 en 24 jaar, kiezen steeds vaker voor het ondernemerschap, voornamelijk in sectoren zoals detailhandel, horeca en logistiek. Ouderen daarentegen vinden hun weg naar het zzp-schap voornamelijk in de financiële dienstverlening, waar ze hun ervaring en kennis graag willen blijven benutten, al dan niet om een pensioengat op te vullen.

"Tussen 2014 en 2024 steeg het aantal vrouwelijke zzp’ers met maar liefst 101 procent"

Diversiteit in sectoren

Zzp’ers zijn actief in diverse sectoren, waarbij de zakelijke dienstverlening, bouw en gezondheidszorg de top drie vormen. Opvallend is de sterke groei van vrouwelijke zzp’ers in de gezondheidszorg, waar hun aantal aanzienlijk toenam van 65.000 in 2014 naar ruim 150.000 in 2024. Maar ook in de zakelijke dienstverlening is een aanzienlijke groei te zien, met meer dan 83.000 extra vrouwelijke zzp’ers.

Of het nu gaat om het nastreven van persoonlijke ambities, het invullen van een behoefte op de arbeidsmarkt of het aanvullen van het pensioen, het aantal zelfstandigen zonder personeel blijft toenemen. Met deze ontwikkeling in gedachten kunnen we alleen maar nieuwsgierig zijn naar wat de toekomst voor de arbeidsmarkt in petto heeft.

Ben jij ook zzp’er en ben je op zoek naar opdrachten in onze werkvelden Finance of Data & Informatie? Laten we dan in contact komen en meld je bij ons aan als zzp’er.

Afke van den Tweel 06 23 78 33 66

Foto door Daria Pimkina via Unsplash
Bron: RTL Nieuws

Search button

Verbeterde leesbaarheid

Hoog contrast

Annuleren
Opslaan

PFS en Digitallstars gaan samen verder als Digitallstars