14 februari 2024
Werk en Carrière

Wat is interim en wat zijn de voordelen?

Wat is interim en wat zijn de voordelen?

Ben je op zoek naar meer vrijheid? Wil je baas zijn over je eigen agenda en ben je klaar voor meer afwisseling? Heb je daarnaast steeds vaker het gevoel dat je niet genoeg uitdaging hebt in je werk? Dan is het tijd voor een carrière als een interim-professional. Het kan even voelen als een duik in het diepe, maar werken als een interimmer/freelancer biedt veel meer mogelijkheden dan je zou denken.
 

Wat is interim ook alweer?

Of je nou al als interimmer hebt gewerkt of niet, iedereen heeft wel eens gehoord van de term ‘interim’. Hier wordt iemand mee bedoeld die een tijdelijke functie of positie heeft binnen een bedrijf. Vaak is een interimmer dus iemand van buiten het bedrijf. Er zijn veel verschillende redenen waarom een bedrijf een interimmer nodig heeft. Een werknemer is bijvoorbeeld door verlof, promotie of ontslag tijdelijk niet beschikbaar. Maar het kan ook zijn dat er (tijdelijk) extra kennis of expertise nodig is. Of dat het bedrijf even handen te kort komt. De duur van een opdracht kan verschillen van bijvoorbeeld één maand, tot opdrachten van 6 tot 12 maanden.

Het werken als interim-professional kent hierdoor veel voordelen. Er zijn altijd interimmers nodig en je werkt steeds voor verschillende opdrachtgevers.Hierdoor is het werk afwisselend. Dit vraagt durf en flexibiliteit, maar je leert ook in een korte tijd verschillende organisatiestructuren, bedrijfsculturen en managementstijlen kennen. Ook vergoot je heel snel je netwerk.

De tijdelijke contracten kunnen naast veel vrijheid en afwisseling ook onzekerheid met zich mee brengen. Je moet er rekening mee houden dat je betaald wordt per uur en dat je bij ziekte en vakantie niet doorbetaald wordt. Het is dus goed om een aantal zaken goed voor jezelf op eenrij te hebben.

"Je moet er rekening mee houden dat je betaald wordt per uur en dat je bij ziekte en vakantie niet doorbetaald wordt"

Praktische zaken regelen als interim-professional

Zorg dat je praktische zaken goed op orde zijn. Enkele vragen waar je bij stil kan staan zijn: welke rechten en plichten heb ik? Watmoet ik fiscaal regelen? Heb ik een inschrijving bij KvK (Kamer van Koophandel)nodig?

Daarnaast is het belangrijk dat je de juiste verzekeringen afsluit. Denk aan een beroeps- en/of bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering, maar ook een pensioen- en arbeidsongeschiktheidsverzekering. Ook heb je soms een VOG (Verklaring Omtrent Gedrag) nodig.

Werken via een interim constructie kan op verschillende manieren. Dit kan bijvoorbeeld als zelfstandig ondernemer, maar je kan ook werken via een interim- en consultancybureau. Zij bemiddelen tussen interimmer en opdrachtgever. Romana Abdoella, digital marketeer, koos voor deze constructie. “Dankzij Digitallstars heb ik interessante opdrachten kunnen vinden bij gerenommeerde klanten, waaronder Sunweb en momenteel ABN AMRO.” Een interim- en consultancybureau kan je ook helpen met bovenstaande praktische zaken. Als interimmer is het daarnaast belangrijk datje je snel als een vis in het water voelt op je tijdelijke plek. Daar kan eeninterim- en consultancybureau het verschil maken door een goede match te maken tussen de opdrachtgever en een interimmer.
 

Wat is jouw expertise?

Naast de praktische zaken is het belangrijk om je expertis een je uurtarief duidelijk te hebben. Stel jezelf de vraag: ‘Waar ben ik goed in?’ Een interim-manager is bijvoorbeeld een tijdelijke leidinggevende. Dan moet je snel vertrouwen weten te winnen van de teamleden. Daarnaast is het ook handig als je je snel kunt aanpassen aan de cultuur van het bedrijf.

Ben je net als Romana Abdoella helemaal thuis in de digitale wereld, dan zijn daar veel mogelijkheden te vinden als interimmer. De wereld van digitale marketing staat nooit stil. Voortdurende technologische ontwikkelingen, veranderende markttrends en de groei van online consumentengedrag hebben geleid tot een groeiende vraag naar digitale expertise.

Populaire functies in de digitale wereld

Er is veel keus in de digitale wereld. Als interim online marketeer zet je de producten en/of diensten van een bedrijf online in de markt. Daarnaast verricht je online werkzaamheden zodat het bedrijf de bedrijfsdoelstelling kan halen. Hiervoor denk je eerst een strategie uit om producten en/of diensten in de markt te zetten.

Ben je meer thuis in het optimaliseren van de interactie tussen mensen en digitale producten dan ben je als interim UX’er (User Experience Design) bij veel bedrijven gewenst.Ook een interim SEO-specialist, die zorgt dat websites zo hoog mogelijk scoren(ranken) in de organische resultaten van online zoekmachines, is bij veelbedrijven tegenwoordig een onmisbare functie.

Ook is er steeds meer vraag naar mensen die helemaal thuiszijn in zichtbaarheid verwerven van bedrijven tegen betaling. Je bent dus zo aan de slag als interim paid advertising specialist. Ook interim data analisten, die organisaties helpen en begrijpen hoe zakelijke beslissingen genomen kunnen worden op basis van statistische analyse, zijn vaak op korte termijn gewenst.

Als interimmer moet je dus snel kunnen schakelen, je snel kunnen aanpassen en je moet niet bang zijn om te laten zien wat je in huis hebt. Eén van de sterke punten van een freelancer/ interimmer is dat deze mensen zichzelf keer op keer goed kunnen verkopen. Voor een sollicitatiegesprek draaien ze hun hand niet om. Dus weet jij wie je bent? Waar je voor staat en waar jij je het verschil snel kan maken in de organisatie? Dan zou werken als interimmer een goed idee zijn.

Ook bij grote bedrijven of instellingen, zoals ING, HEMA of gemeenten, weet een interimmer namelijk snel het verschil te maken.

Nieuwsgierig geworden? Kijk dan eens welk interim- en consultancybureau het beste bij je past en plan een (vrijblijvend)gesprek. Wie weet zit jij dan snel op een nieuwe (werk)plek. Lees hier alvast tien tips om je interimcarrière een boost te geven.

Frederieke Verhoeven
Frederieke Verhoeven
Search button

Verbeterde leesbaarheid

Hoog contrast

Annuleren
Opslaan

PFS en Digitallstars gaan samen verder als Digitallstars