18 september 2024
Werk en Carrière

De Wet DBA: wat betekent dat voor jou als zzp’er?

Staat jouw vraag er niet tussen? Download dan onze Q&A over de Wet DBA bovenaan de pagina. Hierin beantwoorden we nog meer vragen en geven we een uitgebreide toelichting per vraag.

Wat is de wet DBA?

De Wet DBA is bedoeld om duidelijkheid te scheppen over de arbeidsrelatie tussen zelfstandige professionals en opdrachtgevers. Het doel is om schijnzelfstandigheid te voorkomen en de positie van echte zelfstandigen te versterken. Lees meer hierover op de site van de Belastingdienst.

Per wanneer wordt de wet DBA gehandhaafd?

Tot nu toe geldt voor de handhaving rond arbeidsrelaties het handhavingsmoratorium. Vanaf 1 januari 2025 geldt dit handhavingsmoratorium niet meer en zal de huidige wet DBA worden gehandhaafd. Hoewel de handhaving van de Wet DBA momenteel is opgeschort, merken wij dat een groot deel van onze opdrachtgevers nu al bezig is om schijnzelfstandigheid te voorkomen. Interim opdrachten die voorheen beschikbaar waren voor zzp’ers, zijn dat nu niet meer.

Wanneer ben je een zelfstandige?

Er wordt getoetst op een aantal aspecten. Of een overeenkomst moet worden aangemerkt als arbeidsovereenkomst, hangt af van alle omstandigheden als we naar de onderlinge samenhang kijken. Van belang kunnen onder meer zijn:

  • Je bepaalt zelf hoe je je werk doet en op welke werktijden. Er is geen gezagsverhouding tussen jou en jouw opdrachtgever.
  • Je kunt het werk ook door iemand anders laten doen.
  • Je krijgt geen loon. Je krijgt loon als je bijvoorbeeld vakantiegeld krijgt of als je doorbetaald krijgt bij ziekte. Dit wordt gezien als het commerciële risico voor een ondernemer.
  • De aard van de werkzaamheden en duur van de opdracht. Zit je al lange termijn, soms jaren, op een vaste opdracht.
  • Het aantal opdrachtgevers waar jij voor werkt is ook een belangrijke factor.
  • Er is geen fictieve dienstbetrekking. Je hebt een fictieve dienstbetrekking als je tot een bepaalde groep zelfstandigen hoort. Alle groepen staan genoemd op deze pagina van de Belastingdienst.

Het doel van de wet DBA is om schijnzelfstandigheid te voorkomen en de positie van echte zelfstandigen te versterken.

Wat zijn de gevolgen voor de Wet DBA voor mij als zzp’er?

De Wet DBA brengt gevolgen met zich mee voor jou als zzp’er. Er zijn een aantal zaken waarop je actie moet ondernemen:

  • Correcte overeenkomsten: als zzp’er dien je ervoor te zorgen dat de overeenkomsten met opdrachtgevers voldoen aan de eisen van de Wet DBA. Dit omvat het opstellen van een modelovereenkomst die de aard van de arbeidsrelatie juist weergeeft. 
  • Transparante communicatie: het is essentieel om transparant te zijn in de communicatie met opdrachtgevers over de aard van de arbeidsrelatie om eventuele misverstanden te voorkomen. 
  • Mogelijke risico’s: het niet naleven van de Wet DBA kan leiden tot fiscale consequenties en mogelijke boetes. 
  • Minder opdrachten: de handhaving van de Wet DBA en de werking in de toekomst van WVBAR zal zeer waarschijnlijk betekenen dat minder opdrachten door zelfstandigen kunnen worden uitgevoerd, omdat sprake is van schijnzelfstandigheid. Het antwoord op de vraag of sprake is van schijnzelfstandigheid kan best lastig zijn. De hiervoor weergegeven schematische voorstelling kan je daarbij helpen.

Welke kansen biedt de wet DBA mij als zzp’er?

De Wet DBA brengt gelukkig ook kansen met zicht mee voor jou als zzp’er:

  • Zekerheid en vertrouwen: door te voldoen aan de vereisten van de Wet DBA kun jij een solide basis creëren voor een langdurige samenwerking met opdrachtgevers. 
  • Professionalisering: het naleven van de Wet DBA toont aan dat je als zelfstandige professional serieus genomen wordt en zorgt voor een professionele uitstraling naar opdrachtgevers.
  • Een overstap naar Digitallstars: de mogelijkheid om uitdagende opdrachten te blijven doen bij verschillende opdrachtgevers. Zonder de administratieve lasten en (financiële) onzekerheid of je volgende maand nog een opdracht hebt en met de voordelen van een loondienst baan (collega’s, gratis scholing, leuke evenementen en meer!).

Met een door ons ontwikkelde sheet kun je ook controleren of er sprake is van schijnzelfstandigheid bij jouw opdracht(en).

Met een door ons ontwikkelde sheet kun je ook controleren of er sprake is van schijnzelfstandigheid bij jouw opdracht(en). Wil je daarover meer weten? Neem dan contact met ons op.

Afke van den Tweel 06 23 78 33 66
Search button

Verbeterde leesbaarheid

Hoog contrast

Annuleren
Opslaan