27 maart 2024
Werk en Carrière

Steeds meer sneakers en hoodies op kantoor

Steeds meer sneakers en jeans op kantoor

Het kantooruniform is drastisch aan het veranderen, vooral sinds de opkomst van thuiswerken tijdens de pandemie. Steeds meer bedrijven omarmen een informele kledingstijl, met spijkerbroeken en sneakers die steeds vaker te zien zijn, zelfs in sectoren zoals het bankwezen en consultancy. Dat blijkt uit navraag van de NOS bij verschillende werkgevers.

Deze verschuiving naar informele kleding is merkbaar bij banken en consultancybureaus, waar medewerkers nu meer vrijheid hebben in hun kledingkeuze. Bedrijven verwachten nog steeds dat medewerkers representatief gekleed zijn bij klantbezoeken, maar de eisen zijn flexibeler geworden, met spijkerbroeken en sneakers die steeds vaker als acceptabel worden beschouwd. Bij de Rabobank zien ze dat ook: “Als je een uurtje bij onze koffiebar staat, zie je medewerkers passeren in hoody, in pak gecombineerd met sneakers, met en zonder stropdas, jeans, noem maar op.”

"Werknemers waarderen de vrijheid om zich op een meer ontspannen manier te kleden"

Deze ontwikkelingen weerspiegelen niet alleen de veranderende kijk op kantoorcultuur, maar ook een grotere nadruk op comfort en flexibiliteit in de werkomgeving. Werknemers waarderen de vrijheid om zich op een meer ontspannen manier te kleden, terwijl werkgevers erkennen dat dit kan bijdragen aan een positieve werkomgeving en een betere werk-privébalans. Ook de mogelijkheden om thuis te werken lijken van invloed te zijn op de wens van werknemers en hun kledingstijl.
 

De stropdas verdwijnt

De stropdas is één van de kledingstukken die langzaam maar zeker uit het modebeeld op kantoor verdwijnen. Volgens Paul te Grotenhuis van brancheorganisatie Inretail, waar veel modewinkels bij zijn aangesloten, heeft er een verschuiving plaatsgevonden in het dragen van dassen. ‘Vaak dragen mensen alleen nog een overhemd zonder das of jasje. Zelfs de minister-president wordt af en toe zonder stropdas gespot, iets wat je tien jaar geleden nog niet voor mogelijk had gehouden.’

Zin om de ‘stoute schoenen’ aan te trekken en wil je een nieuwe uitdaging aangaan? Doe dan een open sollicitatie of reageer op één van onze vacatures of opdrachten.

Afke van den Tweel 06 23 78 33 66
Search button

Verbeterde leesbaarheid

Hoog contrast

Annuleren
Opslaan

PFS en Digitallstars gaan samen verder als Digitallstars