Data & Informatie

Wat doet een Applicatiebeheerder?

Werken in de publieke en private sector: een vergelijking

Een Applicatiebeheerder is verantwoordelijk voor het zorgvuldig beheren en ondersteunen van de softwaretoepassingen die cruciaal zijn voor de dagelijkse activiteiten en dienstverlening van bijvoorbeeld een gemeente. Deze rol vereist niet alleen technische expertise, maar ook de vaardigheid om te communiceren en samen te werken met verschillende belanghebbenden om ervoor te zorgen dat de applicaties effectief en efficiënt worden ingezet.

Verantwoordelijkheden en competenties

Om je een beter idee te geven van de werkzaamheden en verantwoordelijkheden vind je ter illustratie hieronder een overzicht. Afhankelijk van de wensen of eisen van de werk- of opdrachtgever kunnen deze natuurlijk afwijken.

1. Applicatiebeheer:
Je beheert en onderhoudt de softwaretoepassingen, inclusief updates, configuratiewijzigingen en prestatieoptimalisatie.

2. Stakeholderondersteuning:
Je biedt ondersteuning aan gebruikers en belanghebbenden binnen de organisatie en bent het eerste aanspreekpunt voor vragen en problemen met betrekking tot applicaties.

3. Probleemoplossing:
Je identificeert en lost applicatieproblemen op en coördineert met leveranciers en interne teams om technische kwesties aan te pakken.

4. Projectmanagement:
Je bent betrokken bij implementatieprojecten van nieuwe applicaties, inclusief planning, testen en integratie met bestaande systemen.

5. Training en documentatie:
Je ontwikkelt trainingsmateriaal en documentatie om gebruikers te helpen de applicaties effectief te gebruiken.

6. Beveiliging en compliance:
Je zorgt voor naleving van beveiligingsnormen en regelgeving met betrekking tot applicaties en gegevensbeheer.

7. Communicatievaardigheden:
Je communiceert helder met gebruikers en belanghebbenden, waarbij technische termen begrijpelijk worden vertaald naar niet-technische doelgroepen.

8. Implementatie van nieuwe technologie:
Je blijft op de hoogte van nieuwe technologieën en past deze toe binnen wet- en regelgeving toe om de dienstverlening te verbeteren.

Een Applicatiebeheerder speelt een essentiële rol in het waarborgen van de betrouwbaarheid en effectiviteit van applicaties die een breed scala aan diensten ondersteunen. Je werkt nauw samen met gebruikers en belanghebbenden om ervoor te zorgen dat technologie bijdraagt aan de verbetering van de dienstverlening.

Search button

Verbeterde leesbaarheid

Hoog contrast

Annuleren
Opslaan

PFS en Digitallstars gaan samen verder als Digitallstars