Finance

Wat doet een FEC-analist?

FEC (Financial Economic Crime) is een groot vakgebied en de vaardigheden die je nodig hebt, hangen af van wat je doet. Ons financiële systeem is ingewikkeld, maar FEC-analisten zijn vaak nieuwsgierig en houden ervan dingen uit te pluizen. Ze leggen zich toe op het opsporen van financiële misdrijven zoals witwassen, fraude en corruptie. Zo zorgen FEC-analisten ervoor dat geldstromen ‘schoon’ blijven en financiële instellingen voldoen aan de hoogste ethische normen en wetgeving. Dat doen ze voor verschillende klanten, van natuurlijke personen tot mkb- en grootzakelijke klanten. De FEC-analist speelt dan ook een cruciale rol in het waarborgen van integriteit en veiligheid.

Werkzaamheden en verantwoordelijkheden

Om je een beter idee te geven van de werkzaamheden en verantwoordelijkheden vind je ter illustratie hieronder een overzicht. Afhankelijk van de wensen of eisen van de werk- of opdrachtgever kunnen deze natuurlijk afwijken.

Transaction Monitoring: FEC-analisten monitoren continu financiële transacties binnen de bank. Ze gebruiken geavanceerde systemen en tools om afwijkende patronen te identificeren die kunnen wijzen op witwassen van geld, fraude of andere illegale activiteiten.

Risk Assessment: Het uitvoeren van risicobeoordelingen van klanten en transacties om het potentiële risico op financiële criminaliteit te bepalen. Dit omvat het analyseren van klantprofielen, bedrijfsstructuren en transactiegedrag.

Onderzoek: Als verdachte activiteiten worden geïdentificeerd, voert de FEC-analist gedetailleerd onderzoek uit. Dit kan het analyseren van transactiegegevens, klantcommunicatie en externe bronnen omvatten om de aard en de oorsprong van verdachte activiteiten vast te stellen.

Rapportage: Het opstellen en indienen van rapporten over verdachte activiteiten aan relevante regelgevende instanties en interne compliance-afdelingen. Deze rapporten zijn van cruciaal belang voor het handhaven van wettelijke vereisten en het voorkomen van financiële criminaliteit.

Samenwerking: Samenwerken met andere afdelingen binnen de bank, zoals juridische teams, risicobeheer en compliance, om ervoor te zorgen dat alle aspecten van financiële criminaliteit worden aangepakt en dat de bank voldoet aan wettelijke vereisten.

Ontwikkeling: Gezien de voortdurend evoluerende aard van financiële criminaliteit, blijven FEC-analisten zichzelf op de hoogte houden van de nieuwste trends, technologieën en wet- en regelgeving op het gebied van financiële misdaadpreventie.

FEC-analisten zijn de beschermers van de financiële integriteit in de wereld van financiële dienstverlening. Hun toewijding aan het opsporen en voorkomen van financiële misdrijven draagt bij aan het handhaven van een eerlijk en veilig financieel landschap voor iedereen.

We zijn regelmatig op zoek naar FEC-analisten voor verschillende (groot)banken in Nederland. Neem een kijkje bij onze vacatures of doe een open sollicitatie voor een kennismakingsgesprek.

Search button

Verbeterde leesbaarheid

Hoog contrast

Annuleren
Opslaan

PFS en Digitallstars gaan samen verder als Digitallstars