Finance

Wat doet een KYC-analist?

KYC is een afkorting voor Know Your Customer, wat vrij vertaald betekent ‘Ken je Klant’. Het is een proces waarmee financiële instellingen de identiteit van hun klanten verifiëren om financiële misdrijven zoals witwassen, fraude en het financieren van terrorisme te voorkomen. Een KYC-analist wordt ingezet nadat een klant een aanvraag heeft gedaan en gegevens verzameld moeten worden. Zo komt de financiële dienstverlener erachter wie de klant is, wat voor transacties hij doet en wat het doel van die transacties is.

Werkzaamheden en verantwoordelijkheden

Om je een beter idee te geven van de werkzaamheden en verantwoordelijkheden vind je ter illustratie hieronder een overzicht. Afhankelijk van de wensen of eisen van de werk- of opdrachtgever kunnen deze natuurlijk afwijken.

Identificatie en verificatie: De KYC-analist verzamelt alle nodige documenten om de identiteit van de klant vast te stellen. Dit kan onder meer paspoorten, rijbewijzen en adresbewijzen omvatten.

Risicobeoordeling: Ze beoordelen het risico dat een bepaalde klant met zich meebrengt. Sommige klanten, afhankelijk van hun activiteiten en locatie, kunnen een hoger risico op financiële misdrijven met zich meebrengen.

Transactieanalyse: KYC-analisten volgen de financiële transacties van klanten nauwlettend. Verdachte activiteiten worden gemarkeerd en verder onderzocht.

Wet- en regelgeving: Ze zorgen ervoor dat alle procedures en processen voldoen aan de geldende wet- en regelgeving. Regelmatige updates over veranderingen in wetgeving behoren ook tot hun verantwoordelijkheden.

Rapportage: KYC-analisten documenteren hun bevindingen en stellen rapporten op voor interne en externe instanties.

De dagelijkse taken van een KYC-analist omvatten niet alleen het vaststellen van de identiteit van klanten, maar ook het beoordelen van het risico dat bepaalde klanten met zich meebrengen. Sommige klanten, afhankelijk van hun activiteiten en locatie, kunnen immers een hoger risico op financiële misdrijven met zich meebrengen.

Verdachte activiteiten worden gemarkeerd en grondig onderzocht om mogelijke risico’s te identificeren. Daarnaast zorgen KYC-analisten ervoor dat alle procedures en processen voldoen aan de geldende wet- en regelgeving. Ze blijven voortdurend op de hoogte van veranderingen in de wetgeving en passen hun benadering dienovereenkomstig aan.

We zijn regelmatig op zoek naar KYC-analisten voor verschillende financiële dienstverleners. Neem een kijkje bij onze vacatures of doe een open sollicitatie voor een kennismakingsgesprek.

Search button

Verbeterde leesbaarheid

Hoog contrast

Annuleren
Opslaan

PFS en Digitallstars gaan samen verder als Digitallstars