16 november 2023
Data & Informatie

Kennissessie Informatiewetten bij PFS

De uitdaging en de complexiteit van informatiewetten

Overheidsorganisaties staan voor een groeiende uitdaging met de voortdurende toename van wetten die zij moeten naleven, en alsof dat nog niet genoeg is, komen er vanuit de Europese Unie nog meer aan! Vooral voor gemeenten betekent dit een aanzienlijke opgave. Tijdens een recente Kennissessie van PFS deelde Jelle Gotjé van Native Consulting inzichten over deze uitdaging en de complexiteit van informatiewetten.
 

De uitdaging van toenemende informatiewetten

Het landschap van informatiewetten groeit gestaag, en overheidsorganisaties moeten voortdurend hun processen en beleid aanpassen om te voldoen aan deze veranderende normen. Met de EU die nog meer wetgeving in petto heeft, is het begrijpen en naleven van deze informatiewetten essentieel om transparantie, efficiëntie en verantwoording te waarborgen.

Tijdens de Kennissessie deelde Jelle Gotjé waardevolle inzichten over de complexiteit van informatiewetten en de uitdagingen waarmee overheidsorganisaties, met name gemeenten, worden geconfronteerd. Hij benadrukte het belang van een holistische benadering, waarbij wetten niet afzonderlijk, maar als onderdeel van een samenhangend geheel worden beschouwd.

Stappen om grip te krijgen op informatiewetten

 
1. Begrip en bewustwording: het begrijpen van de bestaande informatiewetten en op de hoogte blijven van nieuwe ontwikkelingen is de eerste stap. Bewustwording van de impact van deze wetten op dagelijkse activiteiten is cruciaal.

2. Samenwerking en kennisdeling: gemeenten kunnen profiteren van samenwerking en kennisdeling. Het delen van beste praktijken en ervaringen met andere overheidsorganisaties kan helpen bij het ontwikkelen van effectieve strategieën.

3. Technologische oplossingen: het implementeren van geschikte technologische oplossingen kan de naleving vergemakkelijken. Digitalisering en automatisering kunnen processen stroomlijnen en de efficiëntie verhogen.

4. Investeren en continue monitoring: door specialisten aan te trekken of op te leiden en continu de veranderende wetgeving te monitoren, kunnen organisaties zich snel aanpassen aan nieuwe vereisten.
 

Stel inwoners voorop

In een tijdperk waarin informatiewetten constant in ontwikkeling zijn, is het van cruciaal belang dat overheidsorganisaties, waaronder gemeenten, proactieve maatregelen nemen. Door de uitdagingen te begrijpen, samen te werken en zich aan te passen aan de veranderende normen, kunnen zij niet alleen voldoen aan de huidige wetgeving maar ook voorbereid zijn op wat de toekomst brengt.
 
Samen kunnen we werken aan een effectieve aanpak van informatiewetten en jouw organisatie naar voren brengen in deze dynamische omgeving. Voor verdere ondersteuning en inzichten nodigen we je uit om contact met ons op te nemen.

Search button

Verbeterde leesbaarheid

Hoog contrast

Annuleren
Opslaan

PFS en Digitallstars gaan samen verder als Digitallstars