Finance

Wat doet een CDD-analist?

CDD staat voor Customer Due Diligence, ofwel ‘Klantonderzoek’. Het is een belangrijk proces dat financiële instellingen gebruiken om de achtergrond van hun klanten te begrijpen, met als doel het identificeren en beoordelen van risico’s met betrekking tot financiële misdrijven. In tegenstelling tot KYC-analisten, die meestal slechts af en toe worden ingezet tijdens het aanmeldingsproces van potentiële nieuwe klanten, is het werk van een CDD-analist doorlopend. De CDD-analist voert voortdurend controles uit op verdachte activiteiten gedurende de gehele klantrelatie. Bovendien richt de CDD-analist zich op de beoordeling van de klantrelatie, terwijl de KYC-analist zich juist concentreert op het verzamelen en verifiëren van klantinformatie.

Werkzaamheden en verantwoordelijkheden

Om je een beter idee te geven van de werkzaamheden en verantwoordelijkheden vind je ter illustratie hieronder een overzicht. Afhankelijk van de wensen of eisen van de werk- of opdrachtgever kunnen deze natuurlijk afwijken.

Identificatie en verificatie: CDD-analisten verzamelen en controleren nauwgezet alle relevante informatie om de identiteit van klanten vast te stellen. Dit omvat het verifiëren van officiële documenten zoals paspoorten en adresbewijzen.

Risicobeoordeling: Ze beoordelen het risico dat bepaalde klanten met zich meebrengen. Sommige klanten, afhankelijk van hun activiteiten en locatie, kunnen een hoger risico op financiële misdrijven met zich meebrengen.

Transactieanalyse: CDD-analisten houden doorlopend toezicht op financiële transacties en onderzoeken verdachte activiteiten. Het doel is om potentieel risicovolle transacties te identificeren en te rapporteren.

Wet- en regelgeving: Ze waarborgen dat alle procedures en processen voldoen aan de geldende wet- en regelgeving. Dit omvat het op de hoogte blijven van veranderingen in de wetgeving en het aanpassen van hun benadering dienovereenkomstig.

Rapportage: CDD-analisten documenteren hun bevindingen en stellen gedetailleerde rapporten op. Deze rapporten dienen als waardevolle instrumenten voor het beheersen van risico’s en het handhaven van compliance.

CDD-analisten zijn niet alleen betrokken bij het initiële onderzoek van klanten tijdens de aanmeldingsfase, maar blijven voortdurend waakzaam gedurende de gehele klantrelatie. Hun verantwoordelijkheden omvatten het identificeren van verdachte activiteiten, het beoordelen van transacties en het waarborgen van naleving van de geldende wet- en regelgeving. Door dit doorlopende toezicht spelen CDD-analisten een proactieve rol bij het voorkomen van financiële misdrijven, waaronder witwassen, fraude en terrorismefinanciering. Ze zijn de drijvende kracht achter het handhaven van ethische normen en zorgen voor een integere financiële sector.

We zijn regelmatig op zoek naar CDD-analisten voor verschillende financiële dienstverleners in Nederland. Neem een kijkje bij onze vacatures of doe een open sollicitatie voor een kennismakingsgesprek.

Search button

Verbeterde leesbaarheid

Hoog contrast

Annuleren
Opslaan

PFS en Digitallstars gaan samen verder als Digitallstars